Yönlendirme Tabelasi

   


  1. YÖNLENDİRME TANIMI

Bir ülkede, bir şehirde, bir bölgede, bir yolda, bir binada, bir iş yerinde olan önemli kişilerin, odaların, gidilmesi gerekli olacak her türlü yerin yazılması ve gösterilmesi gerekmektedir. Örneğin bir hastanede başhekimin, hademelerin, çeşitli hastalık bölümlerinin oda ve bulunduğu yerlerin yolları tabelalar aracılığı ile gösterilir. Bu tabelalar iç ve dış yönlendirme tabelaları olarak adlandırılırlar. Bu tabelaların farklı boyutları, farklı renkleri ve yapıldığında kullanılan farklı malzemeler mevcuttur.

Nerelerde Kullanılır?

            Peki, ama iç ve dış yönlendirme tabela nedir? İç ve dış yönlendirme tabelaları hastanelerde, polikliniklerde, otobanlarda, şehir içi yollarda, büyük fabrikalarda, süper marketlerde, hava limanlarında, gemi limanlarında, üniversitelerde, okullarda kısacası hemen hemen her yerde kullanılmaktadırlar.

Nelerden Yapılır?

            İç ve dış yönlendirme tabelaları her türlü malzemeden olabilmektedir. Bu malzemeler ise tabelanın kullanılacağı yere göre değişiklik göstermektedir. Tabela yapımında kullanılan bu farklı malzemeler iç ve dış yönlendirme tabela fiyatlarını da etkileyecektir.Örnek olarak otobanlarda bulunan yönlendirme tabelaları demirden yapılır. Bunun sebebi ise bu tabelaların uzun süreler boyu yağmur, kar, rüzgâr gibi dış etkenlere maruz kalacak durumda olmasıdır. Bu yüzden de demirden yapılan bu tabelalar dayanıklıdırlar. Ofis ve hastane içlerinde kullanılan tabelalar ise tahtadan, plastikten ve silikondan olmaktadırlar. Bu tabelalar kapalı bir ortamda oldukları ve herhangi bir dış etkene maruz kalmadıkları için yıpranma gibi bir durumları da yoktur. Bu yüzden de bu tabelaların yapımında dikkat edilecek ilk şey estetiktir. Tabelaların renkleri ise değişkenlik göstermektedir. Bu değişiklikler ise tabelanın nerede yapılacağına bağlıdır. Örneğin yol üzerinde park işareti ve ya girilmez işareti gösteren tabelalar kırmızıdır. Hastanelerde kullanılan yönlendirme tabelalarda ise genelde kırmızı rengin ortasında beyaz renktir ve üstünde ki yazılar siyahtır. İç ve dış yönlendirme tabelalarının üretiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Her şeyden önce tabelalardaki yazıların renkleri, arka fonun renkleri ile farklı olmalıdır. Kısacası arka fon üzerine yazılan yazı okunaklı olmalıdır. Ayrıca çok büyük yapılan dış yönlendirme tabelaları mutlaka bir destek düzeneği üzerinde sabitlenmelidir. Örneğin kavşakları ve yolları gösteren 1m x 50 cm boyutlarındaki bir yeşil yönlendirme tabelası mutlaka bir destek düzeneğine vidalar ile sabitlenmelidir. Bunun sebebi ise hem tabelanın sağlam bir şekilde kalarak hareket etmemesini sağlamak, hem de çıkabilecek bir rüzgar sonucu tabelanın savrularak başkalarına zarar vermesini önlemektir. İç mekanlarda olan yönlendirme tabelalarında ise böyle bbir zorunluluk bulunmamaktadır.